Снимка: БГНЕС
fallback

На 7 юни Украйна може би няма да има пари да плати за доставките на природен газ от Русия и така е възможно да предизвика криза в доставките на горивото за Европа.

Това се посочва в получено вчера писмо от руския посланик в София, съобщи днес министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, цитиран от БТА.

Вчера руският премиер Владимир Путин заяви, че транзитът на руски газ за Европа през Украйна може да бъде преустановен в края на юни – началото на юли.

Министърът е почил, че в газохранилището в Чирен сега има над 500 млн. куб. м природен газ, като на ден могат да се подават 4 млн. куб. м, с което за летния сезон изцяло се задоволява вътрешното потребление на страната.

Димитров е казал още, че България има договор с Гърция за доставка на 2,4 млн. куб. м газ на денонощие и най-малко 0,5 млн. куб. м от Турция.

А това означава, че през лятото няма да има проблем с доставките на газ, смята министърът.

Вижте още
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 14 години

русия или по точно руските олигарси държът около 80% от енергетиката в света!а и да не подценяваме факта,че те все още неса почнали да разработват техните си находиша!

18

Анонимен

преди 14 години

Колкото и да не ти се вярва, истина е.В момента "Набуко" е прецакан защото преди месец няколко от държавите които бяха ключови за транзита на газта, не подписаха договора.Още повече, че Русия подписа едни други договори в онзи регион и така допънително усложни работата по "Набуко".А това че в Русия щели да умрат от глад, за съжаление е в твоята фантазия. Е, ти си злобей колкото искаш, никой не те спира, все пак сме демокрация.Хи хи.

17

Ь

преди 14 години

Нека се дървят още малко, той Набуко ще ги оправи... Щели да свалят цената на газта... На коя газ? На тая ли, дето и намалиха добива с 40%? Или на тая, дето вече и Туркменистан не иска да им дава, за да си играят на посредник-тарикат? Ми нека да намалят, тогава съвсем ще измрат от глад.

fallback