Снимка: Булфото
fallback

Все по-изострящата се кредитна криза оказва силен натиск върху източноевропейските валути. Стремежът към избягване на рисковете от страна на пазарните участници и намаляващият приток на капитали в региона водят след себе си силни понижения на валутните курсове на местните парични единици, се казва в анализ на немския вестник FAZ.

Регистрираните през последните месеци поевтинявания на валутите от региона са стряскащи. Чешката крона вече се намира с 20 на сто под регистрирания неотдавна рекорд срещу еврото, сръбският динар е поевтинял с 23 на сто, турската лира е загубила 27 на сто, а руската рубла и унгарският форинт са се обезценили с по 31 на сто.

Особено впечатляващо е поевтиняването на румънската лея с 39 на сто, както и на полската злота и унгарската гривна, които са намалили стойността си почти наполовина след обезценка с по 44 на сто.

В тези волатилни времена българският лев изглежда като котва на стабилност.

Валутата на страната е с фиксиран курс от 1997 година, като съотношението тогава е било 1:1 с немската марка, а впоследствие – 1,95583 лева за едно евро. До момента валутният борд е запазен, но падането на валутните курсове на съседните страни с ефекта на доминото автоматично води до повдигането на въпроса дали левът все още може да бъде силен като лъв, се казва в анализа.

Причината за това е, че по този начин България губи конкурентност спрямо съседите си при привличането на чуждестранни клиенти.

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Фиксиран

преди 15 години

Другарчета-седесарчета, един въпрос: вие като въведохте валутния борд и загубихте изборите 2 поредни пъти след това, какво скачате по форума? Какво приказвате срещу този-онзи. Не можете ли по-реално да мислите, или искате наготово поредното предложение от МВ Фонд?

9

преди 15 години

Как пък ви се обърна езика да кажете "унгарската гривна" :)))Аз дето не съм финансист, щеше да ме заболи устата да го кажа :)))

8

преди 15 години

Хора,обръщайте в евро!!!

fallback