Американските и европейските спестители изгубиха цяло десетилетие. След два възхода и два краха фондовите борси не донесоха никакъв ръст на спестяванията им или дори са довели до загуби през последното десетилетие.

Ниските лихви лишиха дори облигациите и банковите депозити от реална доходност.

Ако не получават данъчни облекчения за вноските си, осигуряващите се доброволно в пенсионните фондове са щели да имат по-висока печалба, ако са държали парите под дюшеците си.

Малка утеха за западняците е фактът, че спестяванията на японците преживяват подобен крах от доста дълго време, се казва в анализ на The Economist.

Обстоятелствата тази година са достатъчно негативни, за да откажат всеки от това да пести. От началото на 2008 година активите на американските взаимни фондове са намалели с 2,4 трилиона долара, което е една пета от цялата им стойност.

Във Великобритания понижението надхвърля над една четвърт, или почти 130 милиарда паунда (195 милиарда долара). Капитализацията на международния борсов пазар е паднала с около 30 трлн. долара, или грубо казано – наполовина. Това поставя загубите от кредитни деривати, от които започна кризата – в сянка.

Лошите новини не се ограничават само с пазара на акции. Тази година стойността на рискови инвестиции от всякакъв вид – от корпоративните облигации през суровините до хедж фондовете беше буквално смазана.

Вярата в това, че диверсифицирането в алтернативни активи може да предотврати загубата на инвеститорите в условията на мечи пазар, се срина.

И, разбира се, инвестициите в домове, които за мнозина бяха сигурно убежище за старини, също загубиха стойност.

Вижте още

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase