Мартин Димитров е заместник-председател на парламентарната Комисия по бюджет и финанси. Депутат от 40-ото народно събрание. Наскоро Димитров се кандидатира за председателския пост в СДС. В специално интервю за Investor.bg той даде своята оценка за бюджет 2009.

- Г-н Димитров, остава впечатлението, че Бюджет 2009 е разработен, преди реално да са оценени проблемите, които можем да имаме заради кризата. Смятате ли, че заложените параметри, особено в частта за приходите, са постижими?

Това е точно така. Бюджетът е разработен преди кризата и да ви кажа честно, аз изпитвам сериозно безпокойство дали този бюджет ще бъде осъществим. Единствената промяна, след като опасността от кризата стана реална, е увеличението на разходите за публични проекти, основно за пътища, а всички знаем, че именно там се краде най-много.

Основният проблем обаче е, че аз не виждам реформите. В интерес на истината би било странно в края на мандата си правителството да успее да направи нещо, но по тези въпроси вече не се и говори дори.

Интересният въпрос е какво ще стане, ако икономиката започне да върви надолу. А опасността от това е доста реална. Тогава може да се окаже, че бюджетните приходи намаляват, може да има проблеми при покриването на разходи, в това число и за пенсии.

Трите заложени буфера от кабинета са вкарани в бюджета с една-единствена цел – да може правителството да оцелее до изборите. Това е един чисто политически момент.

- Как гледате на предстоящото увеличаване на акцизите, което идва от 1 януари?

Това, което ме притеснява, е, че има нарастване на данъчната тежест, най-вече заради акцизите, а намалението на осигуровките е малко – едва 2 процентни пункта. Точно осигуровките са една от спирачките на българската икономика. Заради тях се намалява силно ефектът от въвеждането на плоския данък.

Да увеличиш данъчното бреме в условия на криза, е огромна грешка. Дори Кейнс не препоръчва това, а както знаем, кейнсианството е по-лявата идея за икономиката. С пълна сила това важи и за местните данъци, данъчните оценки и т.н.

Вижте цялото интервю

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase