Снимка: БГНЕС
fallback

Британският седмичник Observer цитира експертен доклад на Ларс Кристенсен, началник на отдела за проучване на нововъзникващите пазари в датската национална банка Danske Bank, в който се предупреждава, че опасност от финансова криза грози България.

"Смятаме, че има голям риск българският възход да се превърне в сериозен банкрут. Нереалистичните и неосъществимите проекти и измами на пазара за недвижими имоти заплашват икономическата стабилност на страната", пише в експертната оценка на датския специалист.

В документа се отбелязва още, че финансови трудности вече имат и трите балтийски държави Литва, Латвия и Естония.

"В страни като Унгария икономиката е в състояние на свободно падане сега, когато чуждите банки и инвеститори изтеглят капиталите си и оставят страната да страда от остър недостиг на кредити", пише в експертния документ, цитиран от Observer.

"Ако банките в новозараждащите се пазари рухнат, това ще постави под още по-голямо напрежение международната финансова система, в която дори малките трусове могат да породят още по-паническо разпродаване на акции на световните борси", предупреждава датският експерт.

Банковата система днес е толкова крехка, че само един малък трус може да я застраши. И тази опасност може да дойде именно от задаващата се буря в Източна и Централна Европа, заключава Observer.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

финансист

преди 15 години

Тук нещо елементарно се вижда, тотална световна криза и само МВФ ПОДАВА РЪКА НА ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ !!????? В един момент кризата ще се овладее и познайте кой е новият /финансов / собственик на света ???? Тогава както те свирят ,така света ще "играе" и откачане от хорото няма !!!

48

НФБ

преди 15 години

"...брокерският екип на банката е донесъл загуба от 600 млн. евро, съобщава ВВС.В края на миналата седмица стана ясно, че трима брокери са поели необмислени рискове и в резултат на големите пазарни колебания операциите им са донесли загуби в размер на 600 млн. евро.Инцидентът е станал при търговия с деривативни инструменти,..."винаги на борсата има някой който губи и някой който печели!Нали се сещата че това не е люпилня..В случая тези брокери може би са като нашите червени барони и са се облажили за лична сметка!Червените олигарси продават за жълти стотинки цялата страна!Обяснете как при работеща икономика до 69г получавахме заплати по 50$, а днес по 500 $при положение че болшинството от предприятията затвориха врати...?

47

НФБ

преди 15 години

"...когато чуждите банки и инвеститори изтеглят капиталите си и оставят страната да страда от остър недостиг на кредити",..."В действителностбума на Запад се държи и на това, че се привличат 90% от световните капитали в техните банки!Къде са авоарите на Ирак..На иранският падишах...на сърбите,,руските ...на саудитскитепринцове..на африканскитестрани..Днес финансовата криза се предизвика именно че все повече страни спират да изнасят и да държар капиталите си навън!Има все повече национално отговорни политици, които инвестират в своите страни!Но и днес червените барони продължават да изнасят капитали..изнасят производства и продават националните интереси за един сребърник!Да вярно е че Запада ги корумпира за да изнасят капитали, но вярно е че не може да се разчита на украинец..комарджия..и на кардиналите от ДС, че ще провеждат национално отговорна политика!По рано се изнасяше за да се "крадат "технологии чрез външнотърговските дружества..Резултата е налице тези дружества са приватизирани и въпреки всичко капиталите продължават да текат натам...Видяхме ползата от топлата либийска връзка...от друнбата ни със Садам...изнасяхме и за Никарагуа...Аржентина..Колумбия...Мозамбик..Ангола ...Взимахме заеми , които и днес българският данакоплатец плаща само и само да се изнасят девизи...Така че искаме ли да няма банкрути системата трябва да се затвори и да се спре с купуването на акции и западни мечти, а да се инвестира отговорно ТУК в БЪЛГАРИЯ!

fallback