Европейските лидери призоваха за нов световен финансов ред. Снимка: БГНЕС
fallback

Лидерите на ЕС подкрепиха общоевропейския план за спасяване на финансовата система, заяви полският министър на финансите Яцек Ростовски, цитиран от Асошиейтед прес.

Споразумението в първия ден на Европейския съвет в Брюксел позволява на всички 27 страни от ЕС да подкрепят националните си банки и други финансови институции.

Планът предвижда отделните страни да заделят общо 1,7 трилиона евро за гаранции и спешна помощ за банки.

Европейските лидери призоваха за нов световен финансов ред, за да бъдат предотвратени бъдещи финансови кризи на фона на растящите индикации за глобална рецесия, които помрачиха оптимизма от усилията на правителствата за спасяване на банките, предаде Ройтерс.

На срещата на Европейския съвет в Брюксел британският премиер Гордън Браун и германският канцлер Ангела Меркел подкрепиха предложението на френския президент Никола Саркози за среща на върха, която да преобразува финансовите структури, създадени на конференцията в Бретън Уудс през 1944 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Европейски съвет

преди 15 години

Г-н Станишев на 15 и 16 октомври ще бъде в Брюксел за да вземе участие в работата на редовния Европейски съвет. Там ще се обсъждат мерките на страните членки на ЕС за преодоляване на финансовата криза. Нашия премиер ще каже че страната ни е цъфнала и вързала и няма нужда от ервофондовете защото мафията ни помага достатъчно. Също така ще им обясни учението на Маркс и Енгелс. И накрая но не на последно място ще подчертае че Българската банкова система е най-стабилната в Света и никакви кризи няма да я разклатят.

19

преди 15 години

за къв план на 27 те ...нема такова нещо има план на 15 от еврозоната не бъркайте нещата ..на с новите никой не ни смята в сметките пък и когато собствената ти черга гори никой не тича да спасява на комшията нали ...а вие не се бойте България ще я заливат с пари от европейските фонодове

18

стан

преди 15 години

дръж се сериозно и не ми говори каква идея се е "пръкнала". От пръкването до закона си е едно кило вода, ако мога така да се изразя...

fallback