Снимка: БГНЕС
fallback

България е на трето място по ръст на брутния вътрешен продукт в ЕС, съобщи Георги Ангелов, старши икономист в институт "Отворено общество".

Според него обаче това е така, защото световната икономическа криза е засегнала вече страните от ЕС и България продължава да бъде най-бедната държава в съюза.

Ангелов отбеляза 32,7% ръст на инвестициите за първото полугодие на тази година.

Като рискове за българската икономика от "Отворено общество" отбелязват задълбочаването на финансовата криза, предизборния популизъм и спирането на реформите, загуба на инвестиционното доверие и намаляване на кредитния рейтинг.

От организацията препоръчват на правителството поддържане на силна фискална позиция, ограничаване на извънредните разходи и внимателна политика по доходите в държавния сектор.

Друга препоръка е увеличаване на гъвкавостта на икономиката чрез структурни реформи и подобряване на бизнес средата, запазване на икономическата стабилност, запазване на валутния борд и по-бърза подготовка за влизането в еврозоната. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

rumen221

преди 15 години

Всички ни обгрижват..., но никой не казва -"за достоен труд достойни заплати". Намаляване доходите на работещите, което препоръчват от Отворено общество е най-антиикономическата препоръка и най-антипазарната! 1. Не плащайки положения труд, собственика временно си решава проблема с намалената печалба, но не се стреми към усъвършенстване на производството си... 2. Къде е пазарната икономика, ако на пазара няма куповачи... 3. Щом в Америка има финансова криза, парите им ще избягат там където има икономическо развитие и ниски данъци, значи и препоръката за "силна фискална позиция" е антибългарска... Излиза, че грижите не са за нас...

7

SAPATA

преди 15 години

да започнем да присъждаме "Жълтата фланелка", за най-щура изцепка. Всъщност ако си имал доход 10 лв. месечно, а този месец имаш 100 лв.Сещате се какъв ръст на доходите ще имаш.Можеш да си умреш от глад горд, че имаш такъв ръст на доходите.

6

преди 15 години

България на първо място в света по ръст на външния дълг за 1 година с почти 10 млрд. евро и скоро ще стигне 50 млрд. евро

fallback