Цената на петрола регистрира поредното си рязко движение през последния ден от работната седмица, губейки 5,5 на сто от стойността си, което е най-голямото процентно понижение на котировките от декември 2004 година насам. Значителното поевтиняване на черното злато доведе до оптимизъм сред инвеститорите в акции и американските борсови индекси отбелязаха значителни повишения.

Основна роля за поевтиняването на петрола изигра стабилизацията на американския долар, който напредна с близо 1 на сто срещу еврото, след като ръководителят на Федералния резерв Бен Бернанке каза, че очаква инфлацията в САЩ да спадне през следващите месеци и че централната банка е готова да направи каквото е необходимо, за да държи поскъпването на живота под контрол.

За спада на котировките допринесе и съобщението на ВР, че доставките от Каспийско море през Турция са възстановени. Те бяха спрени в началото на месеца, след като на петролопровода от Азербейджан до Турция избухна пожар и се наложи спиране на преноса на петрол.

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase