Средните лихвени проценти по новодоговорените кредити за домакинства и фирми през юни увеличиха годишния си темп на растеж спрямо предходния месец, показват данни от статистиката на Българска народна банка.

Лихвите по кредитите за потребление, по жилищните кредити и по другите кредити за домакинства се увеличават в сравнение с юни 2007 г. съответно с 1,38 процентни пункта до 10,80%, с 0,41 пункта до 8,81% и с 0,45 пункта до 12,45%. За сравнение, през май годишното повишение на лихвите по потребителските кредити бе с 0,96 проценти пункта, по жилищните – с 0,33, а по другите кредити – с 0,18.

Според Тихомир Тошев, изпълнителен директор на КредитЦентър и председател на управителния съвет на Асоциация на кредитните консултанти в България (АККБ), тенденцията на увеличение на лихвените проценти ще се запази и през следващите няколко месеца.

„Нашите прогнози са, че лихвите ще продължат да растат в диапаона 0,3 – 0,6 процентни пункта годишно. Очакваме до края на годината ново увеличение на основните лихвени проценти, продиктувано от глобалната финансова криза и политиката на Европейската централна банка, ориентирана към борбата с инфлацията”, коментира Тошев за Investor.bg.

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase