Снимка: Булфото
fallback

Падащите цени на жилищата може да означават, че десетки хиляди млади домакинства ще имат възможност да си купят жилище за първи път тази година, съобщава BBC.

Спад от 10% в цените ще позволи на една пета от домакинствата, които понастоящем нямат достатъчно средства, да закупят двустайно или тристайно жилище, казват анализатори от консултантската компания Hometrack.

В момента 28% от младите хора, които работят във Великобритания, нямат възможност да купят дори и най-евтините местни имоти. Ситуацията е най-критична в Лондон, последван от югозападната част на Англия.

Районът в страната с най-изгодни оферти за купувачите на жилища е североизточната част, където само 17% от младите домакинства не могат да участват в закупуване на жилище поради невъзможност да платят цените, които пазарът изисква.

Настоящият недостиг на ипотечни кредити обаче ще представлява пречка за много потенциални купувачи, предупреждава Стийв Уилкокс, преподавател в Йоркския университет. „Докато цените на жилищата падат, достъпът до пазара на недвижими имоти все повече се ограничава заради разходите и по-ограничителните условия на значително намаленото предлагане на ипотечно финансиране“, казва Уилкокс.

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback