Решението на България дапризнае независимостта на Косово безспорно се отразява негативно на икономическите интереси на България. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Разбира се, зависи от реакцията на Сърбия. България на практика е лоби на Сърбия за членство в ЕС и през последните две години взаимодействието между двете държави е впечатляващо, подчерта министърът пред БНР.

Независимо от това ние сме готови за всичко, бяха направени и необходимите разчети, отбеляза Димитров.

Ако обаче спадне износът на ниво от 2006 г., ако загубим темпа в инвестициите, туристите намалеят и т.н., очакванията са за загуби от порядъка на 340 млн. евро, което никак не е малко, обясни Димитров.

Той обаче направи паралел между 1878 г. и това, което сега се случва с Косово.

И тогава е имало интервенция на външна военна сила и се появява нова държава, която не се харесва на много от съседите си, но независимо от това тази държава сега е вдигнала паметници на тези, които са помогнали тя да се роди.

По същия начин сега се ражда една нова държава, тя е факт и е много важно ние да не бъдем сред нейните врагове. Има си икономически отговорности, ние правим всичко възможно, за да ги смекчим, но в политиката има моменти, в които трябва ясно да застанеш от едната или от другата страна, подчерта министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase