Ефектът от стачката на холивудските сценаристи може да се окаже по-мащабен и дългосрочен, отколкото се предполагаше, коментира Ройтерс. Поне такова е мнението на Джак Кайзер, главен икономист в Los Angeles County Economic Development Corp.

Спирането на работата, започнало на 5 ноември и продължило до началото на февруари, е струвало на града около 2,5 млрд. долара, казва той в икономически доклад за Лос Анджелис и региона около него.

Сумата включва средства за заплати за отменени телевизионни предавания и замразени проекти за филми, както и за множество съпътстващи дейности, като шофьори на лимузини и др.

Според Кайзер само отмяната на наградите Golden Globes е довела до пропуснати ползи за града от 60 млн. долара.

Докладът, който ще бъде публикуван по-късно днес, се фокусира върху редица проблеми от региона като жилищната криза и туризма, но съдържа и няколко страници, посветени на развлекателната индустрия.

Въпреки положителните развития във филмовата индустрия през 2007 г. Кайзер и екипът от изследователи посочват и някои тревожни индикатори.

Сред тях са все по-голямата възможност за стачка от страна и на актьорите в края на юни, когато изтичат договорите с филмовите студиа.
 
Той посочва също така, че продажбите на DVD-та са се понижили с 3,4% до 16 млрд. долара миналата година, а телевизионният сезон е бил почти провален от стачката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase