Жером Кервиел. Снимка: Dailymail
fallback

Брокерът, загубил близо пет милиарда евро за френската банка Societe General, откривайки експозиция към фючърси над разрешения лимит, е 31-годишният французин Жером Кервиел, пише Dailymail.

Френските власти започнаха криминално разследване на сделките му за банката.

Кервиел е работел за подразделението за търговия Delta One на Societe Generale в Париж. Той открил експозиции към фючърси, залагайки на ръст на акциите, които обаче отбелязаха спад в понеделник и вторник.

От банката смятат, че той е поел този голям риск в опит да увеличи бонуса си, който, заедно със заплатата му, е бил на стойност 75 хил. паунда миналата година.

Societe General е подала официална жалба в парижката прокуратура по обвинение във фалшифициране на документи и компютърна измама.

Колегите му от банката са изненадани от разкритията. По думите им той е работел здраво и никога не е имало проблеми в миналото. Опитвал се да се издигне и да напредне в кариерата, но не бил някакъв особен талант и никога не направил пробив сред големите играчи.

Според неговия шеф Даниел Бутон, който се опита да подаде оставка след разкритията, но тя бе отхвърлена, Кервиел е бил "неблагоразумен служител".

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Левски

преди 15 години

Тоя е инвестирал в ЦСКА

11

преди 16 години

Ехаааааааа! Толкова млад и да ги завлече! Ne e kokoшкар като наште ***. Браво момче, браво!

10

преди 16 години

Не го оравдавам, но на фондовите пазари границата между печалбата и загубата е много, много тънка. От сряда борсовите индекси имат голям ръст, ако бяха изчакали няколко дни човека най-вероятно щяха да го хвалят. Но на борсата е така напрежението е смазващо, а страха от загуба те праща в паническо състояние и спираш да мислиш правилно. Страха и алчноста това са най-големите врагове на брокерите.

fallback