Амбициите на Газпром са глобални. След като буквално монополизираха доставките на природен газ за много държави в Източна и Централна Европа (включително България) и придобиха участие в голям брой смесени дружества в западната част на Стария континент, руският гигант е предложил на правителството на Нигерия да подобри енергийната инфраструктура на страната.

В замяна руснаците искат „единствено“ да получат право за добив на газ в най-населената африканска страна, информира авторитетният икономически всекидневник Financial Times.

Нигерия традиционно е най-големият африкански износител на петрол и в сферата на нефтодобива- по делтата на река Нигер, редица западни фирми като British Petroleum и Shell продължават да бъдат особено активни.

Това обаче не е всичко. Експертите считат, че африканската държава разполага с най-големите, все още непокътнати, резерви на природен газ в световен мащаб.

При тези обстоятелства е твърде вероятно офертата на руснаците да е предизвикала известен дискомфорт и неприятни емоции сред някои западноевропейски правителства, които и без това са притеснени от недостатъчните запаси на природен газ в света и от прекалената си енергийна зависимост от Москва.

Може да се каже, че моментът изключително благоприятства един подобен стратегически ход от страна на Газпром. Голямото търсене на нефт, газ и други петролни продукти, и респективно високата им пазарна стойност са добра предпоставка за руската компания, която, без съмнение, желае да доизгради своята мрежа в чужбина.

Като собственици на 16 % от световните резерви на природен газ в света, руснаците могат да си позволят подобна стъпка и да направят по-добра оферта от редица американски, китайски и британски компании.

Дали сделката ще се осъществи все още не е ясно, но крайната цел вече се вижда. Руският газов гигант желае да се превърне в световен газов концерн. Нигерия се явява само едно парче от глобалното домино.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase