Инвестиции от 70 млн. до 300 млн. евро са заложени в плановете и офертите за изграждане на спортно-туристическия център "Перелик". Шестте оферти, внесени за конкурса за инвеститор на ски център "Перелик" бяха публично отворени днес в Община Смолян. В присъствието на журналисти и граждани председателят на създадения за конкурса Обществен съвет, Андрей Делчев, прочете основните параметри от предложенията на кандидатите за инвеститори на бъдещия ски-център в Перелишкия дял на Родопите.

Пет от офертите предлагат проекти за цялостния ски комплекс "Перелик", едно от предложенията е само за развитие на курортно ядро "Гела". Имената на кандидатите ще бъдат отворени по-късно, след приключване на процедурата по допускане на участниците, а в периода от 15 до 30 юни трябва да се изготви т.нар. къса листа на кандидатите, с които продължават преговорите. 
 
Първата отворена оферта залага планове за изграждане на 4 писти и два 4-седалкови лифта в курортно ядро "Гела" при инвестиция от 3.8 милиона лв.  
 
Втората оферта е написана изцяло на английски език, така че общественият съвет ще поиска в 5-дневен срок да се представи преведен на български вариант. Предложението визира изграждане на ексклузивен целогодишен център за ски и СПА туризъм. Кандидатът посочва, че има богат инвестиционен опит.  
 
В третото предложение се разделят три етапа на цялостното изграждане на център "Перелик" за срок до 20 години и приблизителен размер на инвестицията над 300 млн. евро. В разработката се залага включване на Община Смолян като партньор във всички етапи на изграждане.  
 
Четвъртият кандидат заявява, че проектът ще бъде изграден с участието на частна финансова институция със седалище извън България със собствен капитал над 1 милиард лири и собствен европейски фонд с капитал над 400 млн. лири. Декларирани са намерения за създаване на смесено инвестиционно дружество с общината за изграждане на ски центъра. Около 100 млн. евро е предполагаемата инвестиция, от които около 10% ще бъдат отделени за проекти на общината, свързани с инфраструктурата. Намерението е да се построи най-масовият туристически център в Родопите, се посочва в офертата.  
 
Петото отворено предложение също е за цялостно развитие на комплекса "Перелик", използвайки комбинация от финансови средства, включително от европейски кохезионен фонд, целева помощ от държавен и европейски бюджет, кредитни и собствени средства. Прогнозираната инвестиции е около 270 млн. евро.  
 
Шестият кандидат за инвеститор декларира пълно финансово обезпечение за обекта, включително чрез набиране чрез средства от фондовата борса в България, както и от алтернативния сегмент от Лондонската борса. Посочва се като очакван размер на инвестицията минимум 70 млн. евро.  
 
Отворените вече оферти ще бъдат разгледани от Обществения съвет, който трябва да се произнесе до 15 юни кои кандидати се допускат до участие. Предвижда се до края на юни съветът да подреди допуснатите оферти и да оповести късата листа на класираните, с които ще продължат преговорите. Сред имената в Обществения съвет са това на почетния гражданин на Смолян Антон Дончев и на главния редактор на "24 часа" Венелина Гочева.
 
Пликовете с имената на всеки кандидат ще бъдат отворени на следващ етап от разглеждане на офертите. От обществения съвет днес бяха оповестени фирмите, купили конкурсни документи. Общо осем комплекта са купени в законовия срок, а шест са подаденитеоферти.
  
Конкурсни документи са купени от "СТЦ Перелик" АД, "Родопис холидейс" ЕАД, "Детелина тур" ЕООД, "Бългериън инвестмънт груп", "Айкон" ЕООД, "Корал 2000" ООД, "Гела инженеринг" и "Тератранс консулт" ООД.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase