fallback

В основата на кандидатурата ни за Зимните олимпийски игри през 2014 г. е заложен регионалният подход в планирането, с 3 центъра - София като град-домакин и Банско и Боровец, като допълнителни олимпийски центрове.

Трите планини Витоша, Рила и Пирин са символни планини за величието на България, а трите им върха са и в основата на логото на България. Това заяви арх. Жоржета Рафаилова при представяне на проекта „София-олимпийска столица“ по време на форума „Идеи и инвестици в строителството“.

Според проекта София ще стане център на ледените спортове, а ските и биатлона ще се изнесат в Боровец и Банско.

На журналистически въпрос колко ще струва членството ни за олимпиадата тя заяви, че „данните са конфиденциални, но има цитирани слухове за 13 млн. долара“.

„Има абсолютно пълни разчети кое колко ще струва, каква ще е печалбата, колко инвестиции ще се вложат от Олимпийския комитет и мога да ви кажа само една сума – ако ни приемат за кандидати, дори да не се проведе Олимпиадата в София, ще ни бъдат отпуснати 500 млн. евро за подготовка на кандидатурата“, заяви Петър Терзиев – директор на обществено предприятие Софпроект ОГП.

Всички разчети, които се правят икономически, обаче за момента не могат да бъдат разкрити. Могат да се говорят само по-общо, като например, че олимпиадата ще струва 1,4 млрд. евро, а възвръщемостта и печалбата ще бъде някъде 500 млн. евро за София, каза още той.

Ние имаме много сериозна база, предстои да бъде изграждана и инфраструктура по градоустройствен план независимо дали ще има Олимпиада или не, каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback