fallback
За 8 процента от територията на страната вече има изготвена кадастрална карта, която отговора на съвременните критерии, съобщиха шефове на Агенцията по кадастъра по време на семинар за журналисти в Банкя.

У нас на по-малко от 8 млн. жители се падат 19 500 000 имота, съобщиха още от агенцията.

Агенцията вече е цифровизирала 100 процента от базата данни за селскостопанските земи и горите и подготвя качването им на карти, съобщи Цветан Боев, изпълнителен директор на Агенцията по кадастъра. 70 процента от информацията за поземлените имоти в София също е в цифров вид, а като цяло за страната 30 процента от данните за големината и границите на парцелите е цифровизирана.

Приключени са кадастралните карти и регистри в пет пилотни района - Асеновград, Балчик, Дупница, Самоков и Смолян. За тези райони обслужването на хората е прехвърлено от общината в Агенцията по кадастъра. Данни за определен имот се дават на неговия собственик или на съседи на имота. Информация за други имоти могат да получат само фирми, нотариуси и геодезисти, които имат право за работа с лични данни.

Агенцията работи с компютърна програма от 2005 година, която поддържа цифровите кадастрални модели. Сега се подготвя и се пробва от фирми и нотариуси разширяване на тази програма и ползваното й чрез интернет. Обновяването на технологиите и модернизирането на работата на агенцията се прави по проект на Световната банка. С проекта ще се обединят информационните бази данни на Агенцията по кадастъра и на Агенцията по вписванията.

До 2015 година в регистрите на агенцията ще са не само поземлените имоти, но и етажната собственост в градовете. Това ще облекчи търговията с жилища, подчертаха експерти от агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback