В пристанище Бургас ще бъдат инвестирани 20 000 000 лева, с които каналът за преминаването на кораби ще стане достъпен за плавателни средства с голям тонаж. Това каза днес в Бургас министърът на транспорта и съобщенията Петър Мутафчиев.

За цялостното довършване на канала са необходими 35 000 000 долара. Министърът каза, че се надява съоръжението да бъде готово през следващата година.

При срещата си с ръководството на пристанището министърът бе информиран, че портът може да се развива в областта на контейнерните превози, тъй като там има сериозен инвеститорски интерес.

Министърът бе запитан за евентуалното използване на пристанището за военна база, или за военен транспортен пункт на САЩ. Мутафчиев отговори, че до момента не е получавал подобни искания и идеи. Той добави, че Бургас ще бъде един от петте интермодални терминала за комбинирани превози на територията на страната.

Другите три, които са уточнени до момента, са терминалите във Варна, Русе и София. В момента се водят разговори дали в Пловдив или Димитровград ще бъде петият подобен терминал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase