fallback

Експерти на Комисията по търговия и защита на потребителите (КТЗП) са установили няколко опасни стоки, които ще бъдат изтеглени от търговската мрежа, съобщиха от министерството на икономиката и енергетиката.

Със заповед на председателя на комисията стоките са забранени за продажба и на търговците е разпоредено да ги изтеглят от пазара. Те ще трябва да възстановят парите на гражданите, закупили вече стоките, за своя сметка.

Детско легло “BABY MAX” тип люлка, тръбна конструкция (произведено в Турция) е опасно за здравето на децата, показа плановата проверка “Безопасност на стоките, предназначени за деца, които не са играчки” през октомври. Липсват застопоряващи механизми на колелата, налични са грапавини при отворите, остри ръбове при куките за закачване на леглото. Възможни са прищипвания, порязване или притискане, съобщават от комисията.

Още две опасни стоки в търговската мрежа са установили експертите на Комисията през октомври. Разклонителите с търговска марка “UYE” с четири гнезда (произведени в Китай) не издържат на високо напрежение и използването им предполага възникване на късо съединение и крие опасност от изгаряне.

Опасност от дразнене и алергични реакции има и при дамски сандали тип “DINO”, българско производство, установиха експертите на КТЗП пак през октомври. Причината е в обработката с формалдехид. Когато е в по-високи количества, химикалът се разтваря при допир с кожата.

КТЗП ще изпрати нотификации на Европейската комисия за горепосочените опасни потребителски стоки.

От Комисията по търговия и защита на потребителите припомнят, че сигнали и жалби на потребителите се приемат на горещия телефон 0700 111 22, на гише “Информация”, във всички регионални структури и през Интернет страницата www.ktzp.bg.

През ноември Комисията по търговия и защита на потребителите извършва планова проверка на текстилни продукти, главно такива, които имат пряк допир с кожата - спално и лично бельо, хавлиени изделия и др. В края на месеца ще бъдат обобщени данните от проверката, която отново е на територията на цялата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback