fallback

До 20 май 2005 г. представителите на българския текстилен сектор могат да изпращат писмените си позиции до Европейската комисия относно вноса на китайски текстил, съобщиха от Българската стопанска камара (БСК).

Производителите и търговците ще попълват специални въпросници, които са публикувани на сайта на БСК. Те ще бъдат разгледани от ЕК, която започна разследване на вноса на девет групи текстилни продукти от Китай с цел предприемане на защитни мерки по правилата на Световната търговска организация след доказване на такъв внос.

След премахването на ограничителните квоти на Индия и Китай от 1 януари 2005 г. се засили заплахата от монополизиране на пазара на облекла от тези две страни. Очакванията са съвсем скоро Китай да контролира повече от половината от пазара на текстил и облекло на стойност около 200 млрд. долара годишно. По изчисления на анализатори това ще доведе и до безработица в световен мащаб в порядъка на 30 млн. работни места.

Според Организацията на обединените нации обаче от премахването на квотите ще се облагодетелстват не само развиващите се, но и развитите страни. В резултат на премахването на тази аномалия в системата на световната търговия най-печеливши ще бъдат потребителите, тъй като цените на стоките ще паднат с над 20%, което ще доведе до годишна икономия на едно средностатистическо семейство от около 335 долара годишно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback