АП все още не е класирала трите окончателни оферти за приватизацията на киноцентъра.
fallback
Британската филмова компания "Ийлинг студиос", която е един от кандидат-купувачите на "Бояна филм", предвижда инвестиции между 10 и 25 милиона евро за първите три години, а впоследствие - още 25 милиона евро в зависимост от развитието на бизнеса, обяви днес управляващият директор на компанията Шон Хинтън.

По думите му тези средства ще бъдат вложени в ремонт и строеж на сгради, изграждане на осем нови и ремонт на съществуващите две звукозаписни студия.

Като етап от инвестиционната програма е предвидено създаването на медийно градче в "Бояна филм", което ще привлича клиенти от филмовия и медийния бизнес.

Според Шон Хинтън до 2010 г. "Бояна филм" може да произвежда почти два пъти повече филми всяка година - от 28 на 45, а стойността на продукциите да стигне 300 милиона евро. Печалбите могат да се повишат от 20 000 на шест милиона евро, смята Хинтън.

По повод участието си в процедурата по приватизация на киноцентъра в отворено писмо до български филмови институции "Ийлинг студиос" поема ангажимент да подпомага всяка година производството на 7 български игрални филма, като в най-малко 3 от тях "Бояна филм" ще бъде ко-продуцент или продуцент.

Ангажираме се да подпомагаме производството на 120 минути българска анимация годишно, да предложим най-малко 20 на сто отстъпка за местни филмови продукции, да гарантираме ангажимента на "Ийлинг студиос" и партниращите ни образователни институции във Великобритания в осигуряване на работни стажове за студенти чрез обменни програми, да осигуряваме услугите на "Бояна филм" за студенти с отстъпки най-малко 50 на сто и да реализираме изцяло най-добрите студентски проекти, се казва още в съобщението на Хинтън.

Британската компания се наема да осигури помещения и мощности в Бояна за Българската национална филмотека безвъзмездно и да помогне с най-малко 50 000 евро възстановяването, реставрирането и дигитализирането на архива на филмотеката.

Плановете на кандидат-купувача включват също програма за развитие на сценарии за български сценаристи и осигуряване безвъзмездно на офиси за следващите пет години на четирите основни професионални организации - Съюза на българските филмови дейци, както и асоциациите на българските продуценти, на режисьорите и на операторите.

Агенцията за приватизация (АП) все още не е класирала трите окончателни оферти за приватизацията на киноцентъра. На 25 февруари бяха отворени трите окончателни оферти. Те бяха на "Ню имидж" - България, "Бавария филм" и "Ийлинг студиос".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback