Ръководителят на мисията на МВФ Ханс Фликеншийлд предупреди всички политически партии да бъдат внимателни, когато обещават числа и дати за въвеждане на мерки в предизборния период, съобщи БТА.

"Явно има конкуренция между партиите в предизборната кампания да обещават колкото се може повече, затова ги съветвам да не бъдат толкова конкретни - да цитират числа и дати за прилагането им", каза той в отговор на въпрос на агенцията след първата си среща с министъра на финансите Милен Велчев в рамките на едноседмичната мисия, която започна днес.

Фликеншийлд допълни, че може партията, спечелила изборите, да разбере, че средствата в публичния сектор не са безкрайни и да се окаже, че не може да изпълни собствените си обещания.

Според министър Велчев вероятно правителството ще трябва да се ангажира при тези преговори за формирането на определен бюджетен излишък в края на годината.

По думите му най-важното е да се постигне съгласие за фискалната политика и по-конкретно - за бюджетния баланс в края на тази година. Той допълни, че икономиката се развива по-добре от очакванията преди три месеца, а последните оценките за ръста на БВП показват, че той ще бъде около 5,5 на сто.

Според министъра на тази база могат да се заложат за целите на програмата с МВФ малко по-високи приходи, отколкото са заложени в бюджета.

Заедно с това правителството ще поеме ангажимент да спести част от вече заложените в бюджета разходи и така да се постигне определен бюджетен излишък за целите на програмата, вместо заложения в бюджета дефицит. Размерът на излишъка тепърва ще се уточнява, отбеляза Милен Велчев.

"Умерено сме оптимистични за изхода на дискусията, без да сме сигурни, че ще завърши благополучно", каза той.

Фликеншийлд потвърди, че не може да има сигурност за това, но се надява в края на мисията да има съгласие по програмата. Той също заяви, че икономическите тенденции са много по-добри от последната среща през декември.

"С по-големите от очакваните приходи и с усилието да се спести в разходната част на бюджета, се надяваме да постигнем един бюджетен баланс, който МВФ също да може да подкрепи", каза Фликеншийлд.

Всичко това означава, че ще бъде по-лесно да се постигне споразумение без някоя от страните да направи прекалено големи жертви, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase