fallback

Бившият директор на Hewlett-Packard, Карли Фиорина, която беше отстранена от поста си в началото на февруари, е сред кандидатите за поста президент на Световната банка, съобщава електронното издание на New York Times.

Вестникът, който цитира източник на правителството на Буш, уточнява, че Фиорина ще е единствената жена в списъка на кандидатите, предложени от американската администрация.

Карли Фиорина беше избрана за изпълнителен директор на HP през 1999 г., а на 9 февруари тази година изненадващо беше отстранена от длъжността си, като според нея причината беше “разминавания в определяне на най-добрата стратегия за бъдещето на компанията”.

Друг фаворит за поста на настоящия президент на банката Джеймс Улфънсън, който ще бъде пенсиониран в началото на юни, е заместник министърът на отбраната Пол Уолфовиц.

Според New York Times “нито Уолфовиц, нито Фиорина, обаче могат да бъдат определени като експерти по развитието, което е основната дейност на Световната банка”.

Говорител на американския трезор е отказал да коментира тези твърдения с довода, че не желаят да спекулират с изказвания относно персонал, който още не е назначен на никакъв пост.

Сред кандидатите е и заместник-министърът на финансите на САЩ Джон Тейлър. В петък ”Лос Анджелис Таймс” написа, че най-вероятно Боно от U2 също ще бъде предложен за президент на Световната банка, като се спрягат имената и на британският министър на финансите Гордън Браун и бившият мексикански президент Ернесто Седильо.

Ръководните кадри на Световната банка и на Международния валутен фонд (МВФ) се избират от всички акционери на двете институции. Досега обаче практиката показва, че президент на Банката става американец, а начело на МВФ застава кандидат на Европейския съюз. От една година на поста управителен директор на МВФ е испанецът Родриго Рато.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback