fallback

Общината във Враца и фирмата "Индагро-България" ЕООД, наемател на "Химко"АД, ще си сътрудничат за пуска на торовия завод, съобщиха днес след среща кметът на Враца Войслав Бубев и изпълнителният директор на "Индагро-България" Андрей Семерджиев, цитирани от БТА.

Двете страни са обсъдили мерки и действия за технологичната подготовка за пуск на първите мощности след близо двегодишен застой на дейността на завода.

Общината във Враца ще окаже съдействие за отстраняване на проблемите по осигуряването на изправна техническа инфраструктура, заяви Бубев. Водоснабдителното дружество "В и К", "Електроразпределение - Плевен" (клон Враца), БКС и други общински фирми също ще се включат в технологичния процес по възстановяването на производствените мощности на "Химко".

Дъщерната фирма на италианската компания "Индагро-Женева" - един от основните производители на торове в Европа, нае на 9 декември м. г. под наем за една година всички производствени мощности на торовия завод "Химко" във Враца.

Компанията в България е регистрирана в началото на 2004 г. в София с цел да наеме или да купи врачанския торов завод, уточни Семерджиев.

Според договора "Индагро-България" ще плаща по 100 000 лева месечен наем.

Фирмата поема ангажимент да възстанови производството на амоняк и карбамид, като инвестира необходимите средства за ремонт на мощностите, както и да назначи до края на януари т. г. 400 души, предимно бивши работници и специалисти.

Стратегическата цел на компанията е до шест-седем месеца да пусне 85 процента от мощностите на завода и да произвежда около 6000 тона амоняк и 36 000 тона карбамид, като върне на работа общо 1400 души.

Тази мащабна програма "Индагро-България" ще осъществи с дъщерната фирма на руската газова компания "Газпром" - Казросгаз (казахстанско-руска фирма), каза Андрей Семерджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback