мотриса тип Desiro
fallback

Двете нови дизелови мотриси на БДЖ тип Desiro ще направят демонстрационно пътуване из страната на 22 и 23 януари, съобщи на пресконференция днес изпълнителният директор на компанията Наско Цанев. Двата влака ще обиколят през почивните дни северната и южната половини на страната, като ще спират на по-големите гари.

 

Крайната точка на мотрисите ще бъде София. В столицата те ще бъдат посрещнати от министър председателя Симеон Сакскобурготски и министърът на транспорта на Германия Манфред Щолпе.

 

Мотрисите са произведени от компанията Siemens в град Крефелд, Германия и са предназначени за нуждите на БДЖ. Двете мотриси са с цветовете на българското знаме. Състоят се от два вагона,  дължината им е 42 метра, имат 120 места за сядане и 90  правостоящи. Влаковете притежават характеристики, които са в съответствие с изискванията на БДЖ.

 

Оборудвани са с електронно табло, климатична инсталация, предвидени са места за инвалиди, санитарният възел е тип вакуум, съобразен с европейските стандарти, а стъклата в кабините на машинистите са бронирани.

 

„Това не са експреси, нито бързо скоростни влакове. Те развиват скорост до 120км/ч.,” казаха още от БДЖ. Чрез провеждане на вътрешен конкурс са избрани пет български машинисти, които ще управляват машините.

 

В началото на януари БДЖ ЕАД подписа договор със Siemens за доставка, окончателна окомплектовка, последващ ремонт и поддържане на територията на Република България на общо 25 дизелови мотриси тип "Desiro". В договора е заложена и опция за доставката на до 15 тривагонни и до 10 четиривагонни електрически мотриси от същата фамилия. Те ще бъдат доставени за нуждите на БДЖ от Siemens през 2006 - 2007 г.

 

Приблизителната цена на първите 25 дизелови мотриси е 67 млн. евро. Цанев заяви, че мотрисите ще бъдат изплатени за осем години, а гратисният им период е една година. Засега увеличение на билетите не се предвижда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback