Най-големият пътнически самолет в света, Еърбъс А380, бе показан на церемония във Франция, съобщи ВВС. Машината може да превози 555 пътници, което е повече от способностите на Боинг 747, построен от главния конкурент на Еърбъс. Церемонията в Тулуза бе посетена от европейски лидери, включително Тони Блеър, Жак Ширак и Герхард Шрьодер.

Френският президент похвали А380 като “върховно постижение на човека и индустрията” и го описа като “европейски успех”. Блеър похвали “отдадеността” на хората, участвали в проекта и заяви, че А380 е символ на европейското сътрудничество в най-добрите му проявления.

“Това е най-вълнуващият самолет в света, символ на икономическа сила и техническо новаторство”, допълни британският премиер. “Освен всичко друго, той е и символ на увереност, че сме конкурентни и можем да победим на световния пазар”, добави той.

Първият тестов полет на А380 ще се състои през април, въпреки че Еърбъс пазят в тайна точната дата. Очаква се машината да влезе в употреба през 2006 година. Еърбъс е осигурила 149 потвърдени поръчки за А380 от 14 клиенти, включително 11 пътнчески авиолинии.

Авиокомпаниите не изключват възможността да поръчат още 100 самолета. Изпълнителният директор на Еърбъс – Ноел Форже, заяви, че очаква продажбите на А380 да превишат 250, а надеждите му са за 700 продадени самолета. Той допълни, че води преговори за продажба на машината на Китай. Проектът е струвал 11 милиарда долара.

Най-големите световни летища ще трябва да променят сградите на терминалите си, за да ги пригодят към А380. Хийтроу отделя 450 милиона лири, за да се подготви за пристигането на А380, който ще излита и каца на Терминал 3. Lufthansa, Virgin Atlantic, Qantas и Malaysian Airlines са сред 11 пътнически авиолинии, които са заявили, че ще купят А380. Emirates е най-големият клиент, поръчвайки 45 броя, а Singapore Airlines ще първи ще експлоатират машината през 2006 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase