Снимка: Pixabay
fallback

На 6 май 1956 г., преди 68 години, в България е издадена първата гражданска прогноза за времето, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

След разучаване на различни методики за изготвяне на метеорологични прогнози, изграждане на научно, оперативно и свързочно звено, Мартин Мартинов прави първата прогноза, издадена от секцията "Прогнози" на Института по хидрология и метеорология (сега НИМХ).

Сега Националният институт по метеорология и хидрология издава метеорологични, хидроложки, морски и агропрогнози за страната, Балканите, Европа и Черно море, както и различни специализирани прогнози при поискване.

Прогнозите се правят на базата на регулярни измервания (наземни, спътникови, радарни) и на числени модели (метеорологични, хидроложки, модели на ветровото вълнение и други).

НИМХ е главен изпълнител на научните изследвания и на оперативните дейности у нас по метеорология, агрометеорология и хидрология. Тези дейности следват стандартите в нормативните документи на Световната метеорологична организация (СМО) към ООН. НИМХ е официален представител на България в СМО.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 3 седмици

ОТ 68 ГОДИНИ НИМХ ПРАВИ ПРОГНОЗАТА ЗА ВРЕМЕТО. ЗА 68 ГОДИНИ ХОРАТА ПО СВЕТА СЕ НАУЧИХА ДА ПРАВЯТ КАКВО ЛИ НЕ ОТ МЕТЕОДАННИ НО НИМХ НЕ СЕ НАУЧИ. ОСТАНА СИ ТАМ ОТДЕТО ЗАПОЧНА. АМИН.

8

Анонимен

преди 3 седмици

Ааа, откакто времето се е пообъркало.:))

7

Винаги е Имало

преди 3 седмици

Та ри каати НиЩоПравци, още от Времето на Шаманите и Ба Лъ Ци, които са бачкали и за тях, да им изкарват прехраната! нищо ново!!

fallback