Снимка: Bulgaria ON AIR

В Сливен за пореден път инициираха подписка срещу поскъпването на водата. Областта е сред шестте водоснабдителни дружества в страната, за които се планира увеличение на цената с над 20 на сто спрямо действащите цени.

"Тази подписка беше втора за изминалата година. През февруари ВиК операторът в Сливен направи предложение за повишаване на цената на водата от 2,38 лв. за кубичен метър на 3,50 лв. Тогава, заедно с г-н Жоро Малев, който е известен общественик в града, инициирахме подписка. Събрахме около 2000 подписа, изпратихме становище до омбудсмана и до председателя на КЕВР. Омбудсманът реагира в наша подкрепа. Успяхме да ограничим увеличението само с 38 стотинки", коментира в студиото но "България сутрин" Пепа Генчева, която е част от Общинския съвет в Сливен и един от хората, които застават зад инициативния комитет срещу увеличението на цената на водата.

През ноември обаче ВиК операторът отново е направил предложение за повишаване на цената на водата с близо 41%, като реакцията също е подписка, но този път с изпратено писмо и до министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, стана ясно от думите на Генчева.

"До момента нямаме отговор. Въз основа на становището, което изпратихме до КЕВР, се предизвика проверка по няколко показателя на ВиК оператора. На закрито заседание на 22 декември жителите на града бяха "зарадвани" с новата цена на водата, която от 1 януари е факт и е 3,90 лв. за кубичен метър", заяви още инициаторът на подписката.

Пред Bulgaria ON AIR Генчева посочи, че усилията за намаляване на цената няма да спрат, въпреки вдигането ѝ.

"Няма да позволим да наложат тази цена. Настроенията на гражданите в Сливен са за организиране на протести пред ВиК Сливен. Гаранции никой за нищо не е получавал от ВиК-Сливен. Притеснително е, че и двете предложения, които се направиха миналата година, бяха без обществени обсъждания, без консултация с граждани относно качеството на водата. Всичко става при информационно затъмнение. Общите загуби на ВиК оператора в града са над рамките на над 80%", уточни тя.

Генчева подчерта, че пречиствателната станция в Сливен се строи от 30 години. "Водата е с лошо качество", добави тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase