Снимка: БГНЕС

България е приела през тази година 94 мигранти от Кипър в рамките на Европейския механизъм за доброволна солидарност (Voluntary Solidarity Mechanism) със страните-членки от първа линия на бежанския поток. Малката средиземноморска страна завършва годината на първо място в ЕС по брой нови молби за международна закрила, пропорционално на населението ѝ.

За първи път тази година в Кипър е променен балансът в миграционните потоци, като напусналите страната са повече от влезлите в нея, отчете вътрешното министерство.

От началото на годината до края на ноември в Кипър са пристигнали 10 594 мигранти, а с 40 души повече – 10 634, e броят на върнатите - доброволно или депортирани за страните им по произход, както и преместени в други държави-членки на ЕС, показват данните.

България се е включила в европейската солидарност, като за нея са заминали 94 мигранти от Кипър, до края на годината не е планирана нова група, съобщиха за БНР от пресцентъра на вътрешното министерство.

Броят на търсещите убежище и получилите статут на международна закрила в Кипър достига 5% от населението, при средно 1,5% в ЕС, което предизвиква силен натиск върху системата за прием в страната, подчерта вътрешният министър Константинос Йоану пред провеждащия се в Женева втори Глобален форум за бежанците.

Въпреки общото намаляване с 50% на пристигащите незаконни мигранти през тази година в сравнение с миналата, особено безпокойство за кипърските власти предизвиква рязкото увеличаване в последните месеци на потока по морския маршрут от Ливан и Сирия до острова. Само за последните 15 дни, от края на ноември досега, лодки с над 650 сирийци достигнаха югоизточния бряг на острова, което е над 10 пъти повече в сравнение със същия период на миналата година.

В дискусиите на Европейския съвет днес и утре в Брюксел президентът Никос Христодулидис ще поиска ЕС да предостави повече финансова подкрепа за страните на първа линия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase