Снимка: Pixabay
fallback

Пореден протест на медицински сестри. Той се провежда пред Многопрофилната болница за лечение на белодробни болести „Света София“ в столицата.

Протестиращите са недоволни от уволнението на главната сестра от лечебното заведения Веселина Ганчева. По думите им тя  отстранена, защото е подала сигнал за неизплатени средства за допълнителни часове труд. Протести има не само в София, но и  в други градове на страната.

Уволнената главна сестра Веселина Ганчева е част от управителния съвет на Синдиката на българските медицински специалисти. Причината за уволнението ѝ, според синдиката, е дейността ѝ в организацията и защитата на трудовите права на работещите в болницата.

Oще по темата
От писмото на сестрите става ясно, че Ганчева е подавала сигнали за неизплатени допълнителни над 200 часа труд. Това според тях е основната причина за отстраняването ѝ.

Заповедта за уволнение ѝ била връчена, докато е в болничен.

„Тази главна сестра беше уволнена неправомерно в четвъртък с писмо, изпратено по ЕКОНТ, докато тя е в болничен. Ще се съберем от Бургас, Сливен, Варна, Пазарджик, Враца и Видин и колегите от София. След Мая Илиева, след Бойка Анастасова, сега вече Ганчева, какво искат да кажат, че трябва да мълчим и да бъдем роби на системата ли? Няма да им се получи“, заяви Димитрия Димитрова, съучредител на Синдиката на българските медицински специалисти, предаде БНР.

Протестът на сестрите в столицата, който започна в 13 часа, ще се премести пред здравното министерство, където ще продължи до 15 часа.

От синдикалната организация са изпратили писмо до здравния министър и омбудсмана с искане за оставката на директора на болницата Любомир Пенев и връщането на Веселина Ганчева на работа.
Протести ще има също и в Бургас, Сливен, Варна Пазарджик, Враца и Видин.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 2 години

18 *** виж хората, дето са зле и тогава говори за измами.

18

Анонимен

преди 2 години

Положението по-болниците е все така зле, само тези при ковид взимат пари, другите на минималната.

17

Анонимен

преди 2 години

Нали си давате сметка, че тези "сестри" имат активно участие в измамата "ковид"? Дори само с мълчанието си и с прикриване на истината с цел финансово облагодетелстване? Когато официално и на практика истината излезе наяве, сами ще бягат, никой няма да ги уволнява!

fallback