Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Има увеличение на опитите за трафик на наркотици с колетни пратки заради ограниченията, свързани с коронавируса в световен мащаб. Това съобщи пред „Хоризонт“ комисар Цветан Панков, началник на отдел „Наркотици“ в ГДБОП.

Oще по темата

Той уточни, че кризата с коронавируса се отразява и на наркотрафика. „Това движение, което сега не може да се осъществява свободно, няма как да става този трафик“, каза Панков.

От ГДБОП смятат, че ролята на българите в международния наркотрафик е основно логистична. „Говорим за големи количества и то за кокаин. Потреблението на кокаин в България е малко. Тези количества, които се намериха, няма как да са за вътрешно потребление. Това в „Студентски град“ по-скоро е депо и малка част за вътрешния пазар“, обясни той.

Големите количества кокаин от Латинска Америка пристигали през Нидерландия, Испания и Португалия и оттам се разпределят по сухоземен път. Трафикът на хероин пък минавал освен през Балканския път и през Северния път - бившите руски републики, като е предназначен за Нидерландия и Германия.

„Хващали сме кокаин, импрегниран в асфалт. Имаме случаи и на кокаин, импрегниран в дрехи“, обясни Панков. Според него у нас потреблението на хероин намалява за сметка на марихуаната и амфетамина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Качо

преди 3 години

Легализирайте тревата и хората съвсем ще забравят за синтетични боклyци като хероин и кокаин!

8

Анонимен

преди 3 години

Потреблението на кокаин в България е малко.Е ПА ЗА ПО 120 ЛВ/ГРАМА НЯМА КАК ДА Е ГОЛЯМО

7

нАучен сътрудник

преди 3 години

Още от бай Тошово време с държавна протекция си бяхме канал за дрога към Европа. Връзката Афганистан, Ирак, Турция, България днес вече не е актуална, заради военно-политическите конфликти. Но по онова време държавата печелеше от този канал не зле. Покойният Фатик беше най-важната брънка в този канал.

fallback