Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Над 100 са жалбите и сигналите, които до момента са постъпили в Централната избирателна комисия. 7 са сигналите за купуване на гласове на днешния изборен ден. На първия тур на местните избори преди седмица общият брой на сигналите беше 297. На същата фаза през 2015 г. информациите за нередности са били над 400.

Говорителят на Централната избирателна комисия Таня Цанева каза, че немалка част от сигналите не са от съществено значение и не влияят на организацията на изборния процес.

"По отношение на предизборна агитация в деня на изборите имаме към момента 36 сигнала, като ЦИК ги е разгледала. Тези, които е било необходимо, са пратени по компетентност на съответната Общинска избирателна комисия или на органите на реда за проверка. Имаме към момента седем решения за седем нарушения на агенции, които продължават да оповестяват и да публикуват резултати от социологически агенции, независимо от категоричната забрана на закона", каза Цанева, цитирана от БНР.

От общо седемте сигнала за купуване на гласове, 5 са в София, основно от "Красна поляна" и "Илинден", а останалите са Плевен и Дряново.

Избирателната активност към 12,30 ч. в цялата страна е била 18,26%. 

Различни балотажи се провеждат в общо 196 общини в страната. На втори тур ще бъдат избрани кметовете в 18 областни града, сред които и трите най-големи - София, Пловдив и Варна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback