Снимка: Reuters

Повечето зеленчукопроизводители от Пазарджишко застават зад производителя на спанак Ивайло Малджански, в чиято продукция от спанак откриха примесен с татул в търговската мрежа, обясни Иван Кабуров, арендатор, зърнопроизводител и председател на земеделско сдружение от Пазарджик.

По думите му пловдивският производител на спанак е подкрепен от колегите, защото продукцията му е с високо качество, има добър контрол върху производството и снабдява почти всички големи търговски вериги в областта от години.

Още по темата

"Съмнявам се татулът да е попаднал случайно в реколтата от спанак, тъй като по това време на годината татул почти няма. Освен това набраният спанак преминава през няколко фази преди да достигне като пакетиран продукт до търговската мрежа. Първо, той се бере механично чрез много прецизна машина, след това се селектира ръчно, като се отстраняват различните листа, в отделна база се мие и сортира, след което се оглежда отново и пакетира, охлажда се и се изпраща към големите търговски вериги", обясни той пред "Фокус".

Според него повечето производители се съмняват, че татулът умишлено е попаднал в реколтата, за да се саботира дейността на производителя на търговския пазар.

Кабуров добави, че експертите по растителна защита, които имат ангажимент да извършват проверки на продукцията, също трябва да са по-прецизни, а също и потребителите, които трябва да селектират листата преди консумация.

"Важно е да се отбележи, че татулът прилича малко на листата на спанак, тъй като той е широколистно растение, но при добро вглеждане става ясна и разликата между тях, тъй като листата на плевела са по-големи и по-перести", уточни Кабуров.

Земеделският производител каза, че не е коректно всички да се нахвърлят веднага върху производителя на спанак и да го заклеймят, никой не е застрахован от грешки, особено когато се обработват толкова големи площи. И отново повтори, че не бива да се изключва вероятността за умишлено попадане на татула в продукцията заради конкурентни интереси.

Вчера Българската агенция за безопасност на храните спря от разпространение в търговската мрежа спанак със съмнение, че е примесен с листа от татул, след извършени незабавни проверки по постъпили два сигнала от граждани за закупен спанак от верига магазини в Костинброд и хипермаркет в Търговище.

Листата от спанак са опаковани в пакети по 500 грама - сорт Горила, произведен в област Пловдив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase