Снимка: Булфото, архив

Националната асоциация на овцевъдите и козевъдите настоява за по-строг контрол върху имитиращите млечни продукти, в които се влагат растителни мазнини.

Още по темата

От асоциацията искат и промяна на Българския държавен стандарт (БДС), с която да се регламентира, че в киселото мляко, в сиренето и в кашкавала, произведени по стандарт, ще се влагат само български суровини.

Това е единственият шанс за спасяване на българското животновъдство, твърдят фермерите.

"Ние подкрепяме това българско производство, за което постоянно всеки говори. Тук вече става въпрос за една кауза. Щом хората искат да купуват българско, ние трябва да им гарантираме, че всичко това, което купуват, е българско. По този начин ние поощряваме, насърчаваме българското производство", коментира съпредседателят на асоциацията Симеон Караколев пред БНР.

Той не може да каже какъв е реалният мащаб на практиката – млечни продукти по БДС да се произвеждат с вносна суровина.

Според него хиляди тона мляко влиза в страната, преработва се и отива в търговската мрежа като български продукт.

"Тук не говорим само за палмово. Влагането на растителни мазнини е един от бичовете", подчерта Караколев.

Според него имитиращите продукти трябва да са само опаковани и изложени на отделна витрина.

Той е категоричен, че имитиращите продукти и млечните трябва да се произвеждат на различни места.

Караколев смята, че от тези мерки не може да се каже, че ще има поскъпване на крайния продукт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase