Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
fallback

Предстои 26-тата българска експедиция до Антарктида. България вече има доста голям опит в изследване на полярните региони и в частност на Ледения континент. Тя вече не е начинаеща държава. Има полярна база повече от четвърт век на Антарктида. Това е повод за гордост, защото там са направени едни от най-големите открития, които касаят цялото човечество. Това каза Христо Пимпирев, председател на УС на Български антарктически институт, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Гостът коментира и климатичните промени.

"Въпреки че нашата база е най-лошо оборудваната база в сравнение с всички останали бази на 30 държави, присъстващи на Ледения континент, вече от 20 години на нашата база винаги има екипи от чуждестранни учени, които работят с българските си колеги. Това са учени от държави, които са много силни, както финансово и индустриално, така и в науката. Затова са и силни финансово, защо са силни в науката - Япония, Южна Корея, Австралия, Нова Зеландия, САЩ, Великобритания. Почти всички европейски държави също са работили на нашата база. Българската Полярна база действително е световен център за научни изследвания. Толкова учени на едно място от цял свят в България не се събират".

Нищо в съвременния свят не се случва без пари, ние не живеем във времето на Аристотел, отбеляза гостът. "В XX век сме и големите открития се правят с много усъвършенствани уреди за получаване на много качествени резултати. Абсурдно е да се мисли, че България може да прави сериозна наука, без да има вложения в науката".

"Фактът, че всяка година световните лидери се събират и се занимават с климатичните промени, говори, че това е проблем за човечеството. Антарктида е кухнята на климата на Земята. Там много ярко и ясно се усещат промените в климата и за това усилията на цялата научна общественост са насочени към изследвания на климата в полярните региони и по-конкретно - на Антарктида. Това ще бъде и акцента на нашите, български изследвания на 26-тата антарктическа експедиция".

Кои са компаниите, които влагат средства в научни проучвания на Антарктида? Защо фармацевтичните компании инвестират за проучвания на Ледения континент? Кои са най-притеснителните сигнали, които са свързани с климатичните промени? 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

ANTI AIR Waepons

преди 6 години

У Нас нагло корумпирани на власт принудиха милиони водачи да купува ти лепят тежко терористични холограмни АНТИ КЛИМАТИЧНИ оръжия на предни стъкла маскирани като "винетки".Исключително жестоко вредни са новите комбинирани холограмни стикери за тн тех преглед.НАд 4 000 000 вече са жертвите вБЪлгаряи трайно поразени от високо вредни холограмни отпадъци разпространявани от нагло престъпни миистерства и ведомства

26

ПИмпирев да знае

преди 6 години

Pimpirev da докладва как увреждат тежко атмосферния океан със стотици милиони автомобили с инсталирани бели високо вредни скенери вместо доказано безвредни жълти фарове.терористите на власт принудиха стотици милиони водачи на МПС да станат жестоки вредители за Земята ни и да облъчват денем и нощем с включени скенери и фарове.Вижте колко хиляди автомобили режат атмосферния океан вкл с ЗАБРаненИ ХАЛОГЕННИ ФАРОВЕ денем и нощем.

25

JJivanov geolog

преди 6 години

Проучване на Anтарктида подава че най вредни з а ледения континент са човешки обитаеми бази.Нарочно инсталирват вс е по жестоко вредна техника пол\вана от проникващи масови убиици чрез която се картира неизвестен за нашествениците регион потопен под "бели студени скали"Преди години с *** експеримент на междинна станция над Добринище доказахме как се топи заснежения склон с чалга пусната малко по високо от уредба стандартна.Веднага засякохме как топят и убиват ледниците с американски сателити

fallback