Снимка: кадър Bulgaria ON AIR

Служебното правителство ще иска увеличение на разходите за подготовката на председателството ни на ЕС от 44-то Народно събрание. Заложените 150 млн. лв. за периода 2016-2018 г. няма да стигнат, стана ясно от думите на вицепремиера Деница Златева в МС.

Тя не уточни сума, защото било въпрос на "преценка по целесъобразност". Златева обаче посочи, че ресорните министерства и институции заявили за тази година над 130 млн. лв. при предвидени 50 млн. лв. Претенциите били свити в опит за вместване в отпуснатата сума, но имало фактори, които налагат ръст на разходите – например изискванията към сигурността.

Миналата година по данни на Министерството на финансите са изхарчени към 23 млн. лв. Днес МС е приел постановление с допълнителни разходи в размер на 37,2 млн. лв., а прогнозното разпределение за 2018 г. е в размер на 32,1 млн. лв. Към тази сума се прибавят по 9 млн. лева за постоянното представителство на България в ЕС, където има допълнително командировани служители.

От гласуваните днес средства 10 млн. лева са за Народното събрание, за продължаване на ремонта на зала "Света София", който започна миналата година, 8 млн. лева се предоставят на МВР.

14 млн. лева получава Министерският съвет, от които 8 млн. лева за ремонт на Дом 2 в резиденция "Бояна" и 6 млн. лв. за Националния център за подготовка на председателството – за техника, хотелско настаняване, кетъринг, преводи и др.

1,2 млн. лева отиват за НСО за техника за сигурността и превоза на делегатите. 2,8 млн. се отпускат по бюджета на МВнР, а 500 хил. лв. на Министерството на културата за културната програма. Над 380 хил. ще изхарчи транспортното министерство за ремонт на правителствения ВИП.

За ремонта на НДК до момента са отпуснати 17 млн. лева.

Златева коментира, че обществените поръчки, които ще бъдат обявени, се подготвят от времето преди служебното правителство, а търговете ще са прозрачни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase