Снимка: Булфото, архив

Омбудсманът Мая Манолова прати да КЕВР писмо, в което призна, че е притеснена, защото готвеното драстичното поскъпване на цената на природния газ с 29%, ще повлече след себе си редица проблеми за хората и бизнеса.

Още по темата

Според нея с обсъждането на новата цена на синьото гориво на отрито заседание на регулатора се създава впечатление за хаос и замитане на следи от недалновидни решения или бездействия.

"Увеличението на цените на основни горива води след себе си увеличение на цените на стоките и услугите, но не и обратното. Увеличението на цената на природния газ неминуемо ще доведе до увеличение на цените на електрическата и топлинна енергия, на хранителните продукти, на транспортните и медицински услуги, фармацевтични продукти и т.н.", алармира омбудсманът.

Тя напомня, че при изпълнение на регулаторните си правомощия КЕВР следва да се ръководи и от принципите за осигуряване на баланс между интересите на енергийните предприятия и клиентите, както и за създаване на гаранции за защита на крайните клиенти.

Според нея обаче в случая убеждението на хората е, че при взимане на решенията надделяват интересите на енергийните предприятия.

"Рязкото увеличение на цената на природния газ е поредният натиск върху българския народ и ще доведе до трудно преодолими, а за някои групи от хора – непреодолими проблеми", обобщава Манолова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase