Общ преглед

Подготовката за изложба изисква много време, концентрация и гъвкавост. Но как се прави толкова отговорно събитие по време на ремонт?
 
На този въпрос ще ни отговори Галя Чунтова, която премина през всички перипетии, но успя да завърши великолепните си творби, които любителите на изкуството могат да разгледат от 16 ноември до 6 декември в галерия "Теа Алба" на улица "Янтра" №25 в София.
 
"Имаше доста напрегнати моменти. Ателието ми трябваше да се превърне в жилищен апартамент и рисунките ми бяха заобиколени от всякакви строителни материали. Къртеше се, шпакловаше се и ми се налагаше да ги опазя от прахта и майсторите", разказва Галя Чунтова.
 
Това обаче далеч не са били всичките й премеждия. В един момент на художника му се налага да премести ателието си в нейния дом, където живее и домашният й любимец – немският шпиц Али. Това е дългокосместо куче и за лош късмет точно по това време започнало да си сменя козината.
 
"Притеснявах нещо да не се полепи по картините, но и този път успях да ги опазя. Даже Али я има и на две от произведенията ми", разказва още Галя Чунтова.
 
Тя създава своето изкуство, странствайки във времето, разбърквайки месеците и сезоните като парченца на калейдоскоп. От всичките й 17 картини най-трудно й е било да нарисува "В очакване на Годо", произведение на ирландския драматург Самюъл Бекет. Стилът на автора е много труден за разбиране, в началото никой не възприема какво иска да каже и не може да плени хората. След време обаче творбите му се асимилират, което го превръща в световноизвестен писател. "Той е тъжен, краен, излиза от доброто. В неговите творби няма изход. И точно заради това слагам зеленото. То символизира последната капка надежда, по този начин търся изход", казва Галя Чунтова за рисунката си.
 
15 от 17-те творби на изложбата "Дванайсет месеца" са нарисувани с техниката маслени бои върху платно. Останалите две – "Май" и "Август", са със специфичния за авторката стил сериграфия и акварел, който никой друг български художник не използва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase