fallback

Отново сме в Панагюрище, за да обърнем заедно поглед към нашата история. Да погледнем събитието, с което един народ преди 140 години тръгна към своето историческо възкресение. Народ, който в онази кървава пролет на 1876 г. дръзко, но категорично заяви: Долу оковите от снагата на Родината! Искаме свободна и независима българска държава!"

Това каза председателят на Народното събрание Цецка Цачева в тържественото си слово в Панагюрище, където тази вечер е кулминацията на честванията по повод 140 години от Априлското въстание.

Априлското въстание обявява на света, че на Балканите има един народ, който е готов да умре за свободата си. След пет века изолация, българите имат пълно основание да претендират и да наредят себе си сред модерните европейски държави, допълни Цачева.

Тя посочи, че днес - 140 години по-късно, България е свободна и демократична държава, въплътила идеалите на героите от април 1876 г.

"Историята е една, но тя може да бъде четена и понякога разказвана по различни начини", отбеляза Цецка Цачева, като добави, че "историята на нашето Априлско въстание не може да бъде разказвана по всякакъв начин".
Според нея това е историята на един народ, надигнал се срещу потисничеството и саможертвата на въстаниците не подлежи на никакви различни оценки.

Историята на Априлското въстание е неотменна част от нашето битие, тя е в основата на съвременния патриотизъм и родолюбие. Реалността ни изправя пред социални и морални предизвикателства в един сложен и противоречив свят, затова не бива да допускаме крайни идеологически пристрастия, защото те не задават хоризонт, каза още председателят на Народното събрание.

"Тръгнахме от пожарите на Априлското въстание, извървяхме дълъг и невинаги лек път, но стигнахме - нашата възкръснала държава днес е пълноправен член на обединена Европа и самата история сякаш рече: България воскресе! Воистина воскресе, за да я има винаги", каза в заключение Цецка Цачева.

В Панагюрище председателят на парламента прие тържествената заря-проверка на почетните роти от Асеновградския гарнизон. На честванията присъстваха още народни представители, висши военни, кметове и общественици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Викинга

преди 7 години

Някой сети ли се да каже,че ние сме си предали националните герои и ако не са бели руските освободители сега нямаше да сме на картата въобще !!!!!Сега плюем тези,които со ни освободили и ни наричат братя,а се кланяме на тези,които в последните 25 години съсипаха България !!!!Спете,спете и пак спете българи и скоро пак ще се молим да дойде дядо Иван,че сме се *** до ушите пак и отново!!!!!

8

Анонимен

преди 7 години

"Априлското въстание роди възкръсналата ни държава!"Шугъвъ офсъ га бях......лозунгите често аз четях.

7

Анонимен

преди 7 години

ДО 3КАК ЩЕ СМЕЯТ ДА ГО КАЖАТ НА ГЛАС??? ОТ КЪДЕ ТОЛКОЗ СМЕЛОСТ???? АМИ АКО СЕ ОБИДЯТ ХАМЕРИКАНСКИТЕ НИ "ПАРТНЬОРИ"???? СМЕШНИЦИ...Е ТАКА СЕ ПРЕНАПИСВА ИСТИНАТА ...

fallback