Снимка: архив, Булфото
fallback

Поех поста председател на Комисията за енергийно и водно регулиране в качеството си на експерт, а не на политическо лице, коментира пред журналисти Иван Иванов в отговор на въпроса дали ще остане начело на регулатора предвид оттеглянето на членове на ДСБ от управленски постове.

"Съгласно Закона за енергетиката Комисията е независим, надпартиен орган, което означава, че както аз, така и моите колеги тук сме в качеството си на експерти", категоричен беше той.

Според него една от основните цели, заложени в промените на Закона за енергетиката през март, предвиждащи избора на членовете на енергийния регулатор от Народното събрание, е именно утвърждаване на независимостта на органа - политическа и корпоративна.

Иванов допълни, че през изминалите девет месеца всеки един от членовете на Комисията е изпълнявал точно в това си качество функциите си.

"Това, че един представител в такъв орган в миналото си е имал политически функции, не означава, че към момента той има такива", отбеляза още Иванов и посочи за пример други фигури с политически функции в миналото, управлявали независими институции, сред които националните омбудсмани Гиньо Ганев и Константин Пенчев.

В последното си открито заседание за годината от КЕВР дадоха и справка за свършената работа през последната година. До средата на декември регулаторът е провел 116 открити, 250 закрити заседания и 45 обществени обсъждания. По време на тях са взети общо 19 ценови решения в сектор "Природен газ", 13 решения за цени за "Топлоенергетика", 8 - за ВиК сектора и три за сектор "Електроенергетика".

Регулаторът е разгледал общо 3 762 жалби, като 2 722 са по въпроси в сектор "Електроенергетика". За сравнение през 2014 година подадените жалби в сектора са били 1 297.

Иван Иванов направи и коментар относно аварията, оставила част от София без ток в почивните дни. Припомняме, че опит за кражба в един от колекторите в столичния кв. "Модерно предградие" предизвика пожар в съоръжението и остави хиляди домакинства часове без електрозахранване.

Според председателя на КЕВР дружеството ЧЕЗ България е изпълнило ангажиментите си - до 2-я час е организирана работата по отстраване на повредата, а до 6-я час е уведомило чрез медиите, че проблемът е сериозен и отстравянавето му ще отнеме повече време.

Иванов допълни, че подобни случаи трябва да бъдат минимизирани и това може да стане чрез "енергични усилия за повишаване на безопасността на съоръженията".

Още новини за енергийния сектор можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

НЕНЧЕВ

преди 8 години

" ЕКСПЕРТ" ,БЛАГОДАРЕНИЕ НА КОЙТО НЯМАМЕ АТОМНА ЦЕНТРАЛА БЕЛЕНЕ ,РЕАКТОРИТЕ В КОЗЛОДУЙ И КАКВОТО ВИ ДОЙДЕ НА УМ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ЕНЕРГЕТИКАТА ! С ЕДНА ДУМА -ЛИКВИДАТОР СЕДЕСАРСКИ И ТОЧКА ПО ВЪПРОСА ! МАЙ ОСТАНА САМО ПОЛИТИКА И ТО ЛИКВИДАТОРСКА !НЕ ГО ЗНАМ ТОЯ *** ЩО ЗА СПЕЦИАЛИСТ Е В ЕНЕРГЕТИКАТА !

4

е да де

преди 8 години

"Експерт" $луга на дявола !!!

3

ХА-ХА-ХА !

преди 8 години

Това е най-сладкият пост в държавата !Не носиш отговорност за нищо. Приемаш всички повишения, които предлагат монополистите.И срещу това получаваш тлъсти комисионни, за които прокуратурата е глуха и сляпа.А, тя е глуха и сляпа, за да не обидим чуждите инвеститори у нас.

fallback