Снимка: архив Bulphoto

Таксата "юрисконсулт” на "Топлофикация- София", води до трупане на печалба за непредоставена услуга на гърба на българските граждани, настоя омбудсманът Мая Манолова.

По думите й, в съда при делата, които води "Топлофикация" към длъжниците си се начислява такса, която е известна като такса "юрисконсулт".

Според нея за едно обикновено заявление до съда, което изпраща столичната топлофикация, има до 300 лева такси и по този начин сметките нарастват. Пред bTV тя показа документи на "Топлофикация-София", които показват "юрисконсултските” възнаграждения.

Още по темата

"Ако абонатът не плати тези 300 лева срещу него започва производство за събирането", поясни тя и посочи, че след като това стане се стига до частен съдебен изпълнител, които да изземе дължимото и по този начин сметките нарастват в хиляди проценти.

Манолова каза, че е имала среща с ръководството на "Топлофикация-София".

"Ръководството на топлофикация ми обясни, че не могат сами да се откажат от такса заради това, че са общинско дружество", поясни омбудсманът. По думите й, тя ще ангажира, СОС, правителството и министъра на енергетиката във връзка с проблемите, които създава "Топлофикация-София".

"Трябва да принудим "Топлофикация-София" тази порочна такса да бъде променена", категорична тя.

Омбудсманът показа справки от съда. "654 дела води "Топлофикация-София" към свои длъжници само за 10 дни", каза тя. Мая Манолова поясни, че в резултат на тези дела софийската топлофикация е получила 196 200 лева заради това, че е дала свои клиенти на съд, благодарение на таксата "юрисконсулт”.

Тя каза, че ако не бъдат изплатени парите по тези 654 дела и се стигне до събиране от частен съдебен изпълнител те ще нараснат до близо 9 милиона лева. Според нея друг проблем, който създава "Топлофикация-София" е свързан с лошата информационна система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase