Снимка: БНБ

Парламентът отхвърли предложението на Рефрматорския блок да се въведе таван на заплатите в БНБ. Решението бе блокирано с гласовете на ГЕРБ и ДПС. Исакнето на десните пък получи подкрепа на левите. 

Предложението на Реформаторите бе внесено през лятото, когато шеф на БНБ все още бе Иван Искров, а депутати говореха, че заплатата му е над 40 000 лева. След избора на Димитър Радев бе обявено, че месечното му възнаграждение ще е 15 000 лева. 

Още по темата

Разгледаното днес предложение на Реформаторите предвиждаше заплатата на шефа на БНБ да не е повече от 95% от заплатата на председателя на парламента, която е 4200 лева.

Промяната предвиждаше надницата на подуправителите да е 90% от тази на шефа на БНБ, на останалите членове на Управителния съвет - 80% от размера на възнаграждението на Управителя на БНБ. Горна граница бе предложена и за директорите на дирекции - 70% от заплатата на Управителя на БНБ. 

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ се обяви против промяната с аргумента, че БНБ не е на държавна издръжка и дължностите в нея не могат да се равняват на тези в държавната администрация. 

Според Стоянова и сега има таван на заплатите. Тя предупреди, че ако предложението бъде прието, това може да демотивира ръководството на БНБ и да трябва парламентът да търси ново скоро. 

Мартин Димитров от РБ пък припомни думите на премиера, че никой не трябва да получава повече  от него. Според него не било честно и спрямо полицаите, които ще си кажат, че на тях им режат придобивките, но оставят 17 бона заплати в БНБ. 

Алиосман Имамов от ДПС предупреди, че предложението дава частично решение за регулация на заплатите. Затова движението се въздържа по него. 

Янаки Стоилов от БСП му отвърна, че за да се търси каквото и да е решение по въпроса, трябва да се приеме проектът на първо четене. Имамов пък контрира, че левият и десният популизъм не знаят граници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase