Снимка: Reuters

Премиерът Бойко Борисов бе разпитан във Върховна касационна прокуратура заради изказването му, че е дал разрешение руски военни самолети са прелетели над България към Сирия.

Министър-председателят бе извикан на разпит по сигнал на “Протестна мрежа“, според която той е разгласил държавна тайна и е извършил предателство.

Още по темата

"За мен нито има нарушение на Конституцията, нито на какъвто и да е текст от закона", каза Борисов на излизане от прокуратурата. Той обясни, че информацията е класифицирана и обвинението не му позволява да я разгласява.

"Има сигнал, че съм извършил някакво престъпление с преминаването на руските самолети, които не са преминали през България", каза премиерът, цитиран от "Фокус". Той се обърна към тези, които са подали сигнала, че благодарение на действията на управляващите е било предотвратено минаването на такива самолети.

"Хипотетичното ми разсъждение на глас какво би се случило и то на едно партийно мероприятие приемам, че за тях има смисъл. За мен нито има нарушение на Конституцията, нито на какъвто и да е текст от закона", каза още Борисов.

Той обясни, че прокурорът го е разпитвал час и половина. "Каквото съм имал, съм го казал", добави министър-председателят и допълни: “Ще го кажа на шега, ако искат да ме оставят в историята за това, че съм казал, че не трябва да сваляме военно-транспортни руски самолети, ако прелетят над нас – да ме вкарат в затвора".

Премиерът обясни отново, че такава хипотеза няма и това е било провокация.

"Неслучайно аз в същото това изказване се обърнах към Москва да не го правят повече, защото нервите на пилотите, военните, началник-щабовете, министрите в един такъв момент - да сложат на една везна приятелството, братството, историческата ни памет със сегашните обстоятелства, е голямо изпитание. Иначе си има нормален дипломатически път", каза Борисов и поясни, че при преминаването на самолет през България, това се заявява предварително в 7-дневен срок, а в случите, в които законът не е спазен, България отказва достъп.

Борисов обяви, че е дал разрешение за прелитане на руски самолет над България към Сирия на 13 септември при откриването на кампанията на ГЕРБ в зала "Арена Армеец". Сигналът срещу него бе подаден ден по-късно.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase