Снимка: архив Булфото

Виртуозният български изпълнител на кавал Теодосий Спасов бе обявен за ”Артист на ЮНЕСКО за мир”.

Отличието му бе връчено на специална церемония във Външно министерство от генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

„Днес, когато виждаме нарастваща нетолерантност, разрушаването на културни ценности и ксенофобията, чрез Вашата музика посланието за мир се чува особено силно.“ , каза тя на големия музикант.

Теодосий Спасов получава отличието в знак на признание за неговата всеотдайност и ангажимент към целите и идеалите на ЮНЕСКО. Той е първият българин, който става част от семейството на Артистите на ЮНЕСКО за мир. Спасов се нарежда до имена като американските творци Хърби Хенкок и Маркъс Милър, руският пианист Сергей Маркаров, камерунският джаз музикант Ману Дибанго, Жилберто Жил и други.

По време на церемонията Ирина Бокова обърна внимание на новаторство на Теодосий Спасов в създаването на уникален музикален стил. Тя не пропусна и виртуозните му изпълнения на сцената и отличи неговата всеотдайност за утвърждаване на музиката като сила за насърчаване на диалога между народите, културите и обществата. 

„С чест приемам званието „Артист на ЮНЕСКО за мир“ и ще продължа своята работа, защото вярвам, че музиката, във всички нейни измерения, както и творчеството на артистите, са много близки и естествено свързани с мира и разбирателството“, отвърна Спасов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase