Сотир Цацаров. Снимка: архив Булфото

ГЕРБ не се отказва от идеята си да даде правомощия на главния прокурор да спира бизнес сделки. Това стана ясно от думите на шефа на правната комисия в парламента Данаил Кирилов.

Поправката беше внесена в парламента след като които банкерът Цветан Василев продаде шест дружества на консорциума LIC33 за 1 евро. Изменението трябваше да бъде гласувано в петък, но изненадващо беше оттеглено за прецизиране.

Още по темата

В понеделник срещу промяната се изказа главният прокурор Сотир Цацаров, който след разговор с премиера обяви, че е успял да го убеди, че това е популизъм. Тогава и Цветан Цветанов съобщи, че е възможно не главният прокурор, а финансовият министър да бъде натоварен с развалянето на сделки.

Днес от ГЕРБ обясниха обаче, че правомощията на главния прокурор остават в проекта за промени в ГПК. Участието на прокуратурата в процеса обаче е минимализирано.

"Ограничили сме видовете прокурори, които могат да участват в такъв процес, уточни се, че това може да е само главен прокурор или упълномощен от него заместник от ВКС. Махнали сме всички други форми на встъпване в граждански процес", каза Данаил Кирилов.

Освен това е премахнато и задължението на съда да уведомява прокуратурата за наличие на дела, в които се засяга държавният интерес.

Данаил Кирилов все пак обясни, че измененията са съобразени с изявления на всички институции. Той съобщи, че промените остават за след Великденската ваканция. Депутатите щели да обсъдят и идеята финансовият министър да разваля сделките, а не обвинител номер едно, защото има внесено такова искане от РБ. Изменение има внесено и от ПФ, но Кирилов не уточни какво е то.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase