Снимка: архив Булфото
fallback

Едва 8 на сто от хората в България нямат стоматологични проблеми. Това показват резултатите от изследване на проф. Милена Пенева от Стоматологичния факултет в София, което беше цитирано от председателя на Сдружението на българските зъболекари д-р  Венцислав Стоев.

Oще по темата
Данните сочат още, че близо 91 на сто от децата в столицата имат кариеси.

Стоев призова за радикална реформа в здравното осигуряване на денталната помощ. Според него трябва да се въведе възможност за допълнително осигуряване от доброволни фондове.

Зам.-шефът на Сдружението на българските зъболекари д-р Георги Цалов припомни, че повече от 6-7 години се преподписва един и същ Национален рамков договор, който буквално води до обеззъбяването на българската нация.

Лекарите припомниха, че към момента са договорени само две дейности. Това са изваждане на зъб, което се заплаща от Здравната каса частично, и пломбиране на кариес с некачествени материали като химиокомпозити и амалгама. Стоматолозите припомниха, че повечето зъболекари отдавна работят с фотополимер (т.нар. бяла пломба).

Д-р Цалов предложи да се създаде Фонд "Здравна профилактика" в областта на денталната медицина. Според нето отпусканите сега 115 млн. лв. за зъболечение трябва изцяло да бъдат насочени към лечението на деца и ученици и една група хора, определени от самата държава, които не могат да си плащат за лечението.

От СБЗ обявиха, че очакват среща с министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, на която ще предложат конкретни реформи, отнасящи се до стоматологичната помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

ruseborn

преди 9 години

в демократия не им трябват зъби. и без това няма кво да ядат!

22

с.

преди 9 години

За какво са им зъби на бантустанците при положение,че са научени да не ядат!:)Сетих се!За да се хапят на опашките за евтини банани в супермаркетите!:)

21

Човек

преди 9 години

Ами, в Англия само 40 % пък са ходили на зъболекар.

fallback