Снимка: Reuters

Водят се разговори между Българската народна банка (БНБ) и Оманския фонд за възможността за оздравяването на Корпоративна търговска банка (КТБ).

Още по темата

Инвеститорите обаче желаят да научат каква помощ могат да очакват от държавата, разкриват вътрешни източници от БНБ. От централната банка коментираха, че предоставянето на държавна помощ е в правомощията на министъра на финансите.

Сега предстои осчетоводяването на изготвените от квесторите в КТБ оценки в доклада на одиторите, като до 31 октомври квесторите трябва да представят в БНБ и съответните надзорни отчети, необходими за вземане на решенията, предвидени в Закона за кредитните институции.

Законовата процедура при поставянето на банката под специален надзор предвижда, че окончателното решение за съдбата на КТБ ще бъде взето до 20 ноември. От БНБ коментираха, че според действащото българско законодателство, ако не бъдат заявени инвестиционни намерения за спасяване на КТБ, банката ще трябва да бъде обявена в несъстоятелност.

По-рано през деня централната банка публикува резултатите от одитите на КТБ, които сочат, че дупката в капитала на банката възлиза на 4,2 млрд. лева. Към 30.09.2014 г. общата сума на всички активи е в размер на 6,662 млрд. лева.

От централната банка посочват, че ръководството на КТБ не се е придържало към разумни и консервативни банкови практики. От БНБ изпращат докладите на одиторите на вниманието на Софийска градска прокуратура.

Очаква се управителният съвет на БНБ да внесе на 27 октомври, първия работен ден на 43-ото НС, обобщена информация за събитията и всички взети решения на БНБ по отношение на групата КТБ от 20 юни 2014 г. (деня на поставяне под специален надзор на КТБ) до настоящия момент.

Още по казуса КТБ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase