Снимка: Импакт прес груп

В Софийския университет “Св. Климент Охридски” започна кандидат-студентският изпит по български език и литература. Бяха изтеглени два варианта за изпита.

Първата тема, по която могат да пишат кандидат-студентите, е: “Духовният героизъм в поезията на Пенчо Славейков”. Вторият вариант е: Съпоставка на цитати от произведението на Елин Пелин “Косачи” и на Пенчо Славейков “Сърце на сърцата”, съобщава БНТ

Изпитът е писмен с продължителност 4 астрономически часа. Всеки от кандидат-студентите избира и работи по едната от двете възможни задачи. Едната предвижда създаване на самостоятелен аргументативен текст по проблем, поставен чрез творчеството на конкретен автор от българската литература. Проблемът е предварително зададен във формулировката на задачата.

При втория избор трябва да се създадат самостоятелен аргументативен текст в избрана от кандидат-студента жанрова форма, в който да се интерпретира проблематика, зададена чрез цитати от включените в изпитната програма литературни произведения. Проблемът трябва да бъде изведен и формулиран от кандидат-студента.

Изискванията към кандидат-студентите са да създадат задълбочен, логически свързан и езиково коректен текст, да осмислят и коментират съдържащите се в задачите хуманитарни и обществени проблеми и да проявят знания в областта на националната културна и литературна история, подчинени на конкретния проблем.

От 14.00 ч. е изпитът по биология. Изпитната програма по биология е съставена въз основа на учебната програма по биология, одобрена от МОН за VІІІ, ІХ и Х клас на СОУ – задължителна подготовка. При подготовка за кандидатстудентския изпит могат да се използват учебниците, одобрени от МОН, които максимално се доближават до учебната програма.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase