Снимка: архив Булфото
fallback

Американският посланик в България Н. Пр. Марси Рийс призова българския бизнес да не работи с руски компании, които са попаднали в черния списък със санкции заради анексирането на Крим от страна на Москва.

Фирми или физически лица, които предоставят материална подкрепа на "Стройстрансгаз", могат също да се окажат под ударите на санкции от страна на САЩ.

„Ние сме дълбоко загрижени от скорошното решение на България да предостави изграждането на газопровода „Южен поток“ на "Стройтрансгаз”, заявява посланикът в изявление, публикувано в официалния Facebook профил на американското посолство у нас.

Припомняме, че преди броени дни стана ясно, че цялостното изпълнение на проекта у нас е възложено на консорциум между "Стройтрансгаз" и българската "Газпроект Юг", в която участват едни от най-големите строителни компании в България - „Промишлено строителство - холдинг“ ЕАД, „Техноекспортстрой“ ЕАД, „Главболгарстрой“ АД, „Понсстройинженеринг“ ЕАД и „ПСТ Холдинг“ АД.

Мажоритарен собственик на "Стройтрансгаз" е фирма на руския милиардер Генадий Тимченко - приближен до руския президент Владимир Путин. След поставянето на предприемача в списъка с лицата, санкционирани от САЩ, Путин официално коментира, че "не се срамува от приятелството си с бизнесмена".

От ЕК също имат притеснения относно проекта, но фокусът е насочен към процедурата за избор на изпълнителя. Опасенията са, че при провеждането на търга не са спазени основните принципи на прозрачност, равен и недискриминационен достъп. По тази причина и Брюксел стартира наказателна процедура срещу България.

Марси Рийс припомня, че руската компания и нейните клонове са вписани в списъка на САЩ със санкции срещу руски бизнесмени и държавни служители, публикуван на 28 април.

„Тези санкции забраняват всякакви бизнес отношения от страна на американски граждани със "Стройтрансгаз" и замразяват капиталите на тази компания в Съединените щати”, се казва още в изявлението на американския посланик..

Моментът не е подходящ да се работи с Русия по обичайния начин, смятат от посолството на САЩ у нас. Важно е Съединените щати и ЕС да продължат да работят заедно, за да покажат ясно на Русия, че нейните действия в Украйна ще продължават да имат последствия, става ясно още от изявлението на Рийс. 

Още новини от "Икономика и политика" четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

146

Анонимен

преди 9 години

До рублажИДИОТ!

145

Белла

преди 9 години

My dear Mrs Nobody.We bulgarians recommend you to close your embassy in OUR country!Just go home and close the door,please...It's smell !

144

Белята

преди 9 години

Към 65 : говори твоята простотия ! БВП го виж детайлно и тогава ръси тъпотии ! Не е важна цялата стойност, а от какво е съставена. И за да не се мъчиш -- ще ти помогна. Важно е съотношението между произведените стоки и услугите , носещи стойност !!! Нещо влезе ли ти в кратунката? А ако си абориген.....- гледай само производството на стоки/ и то къде са произведени..../ !

fallback