Снимка: БТА
fallback

Mинистър-председателят Пламен Орешарски призова народа си да продължи да следва фундаменталния завет на Търновската конституцията - да пази и укрепва държавността, върховенството на закона и свободата, по време словото си на тържественото заседание на парламента по повод 135-та годишнина от приемането на Търновската конституция.

Според Орешарски това е възможно само с усилията на цялото общество. „Понякога забравяме защо съединението прави силата, трудностите, през които премина страната ни през последните години, особено във вътрешен план, силно засегнаха авторитета на институциите“, каза Орешарски и добави, че е "наш дълг да върнем доверието на хората в тях".

По думите му пред това предизвикателство е изправено и настоящото Народно събрание, защото е ключово спазването на основния принцип на конституцията- разделението на властите и гаранция за правата на гражданите.

Премиерът отбеляза, че в историята на всеки народ има моменти, когато прави голяма крачка напред в своето израстване. „Тези моменти са резултат от преминати много изпитания, натрупана мъдрост и разбира се - стремеж към обновление. Тогава погледът на обществото придобива нов фокус – този на отговорността пред собственото бъдеще. Такъв момент за нас, българите, е приемането на Търновската конституция“, подчерта министър-председателят.

Той напомни, че преди 135 години нашите предци са изковавали устоите на свободна България, показвайки самочувствието си на древен народ, който може да възкреси своята държава и да намери достойно място в Европа и в света.

„Безспорно трябва да се гордеем с този основен закон, който е един от най-демократичните, новаторски и прогресивни за своето време“, посочи той.

Премиерът заключи, че в ден като днешния, когато всички обръщаме погледа си към дълбоките ценности и постижения на нашата страна, трябва да се надяваме, че и за напред ще можем да гледаме в обща посока към по-добро бъдеще на нашата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

popul

преди 10 години

mai iskat da registrirat narodnoto sabranie za religiosen hram?

26

Анонимен

преди 10 години

За да стане това, като за начало вие трябва да напуснете институциите !

25

Анонимен

преди 10 години

Имаме ли Министър председател?Това объркано и бездарно човече трябва по-скоро да си замине!

fallback